Od lat istnieje ostry spór między fanami jedzenia mięsa, a weganami. Prześcigają się oni w przedstawianiu argumentów mówiących o tym, która z opcji jest lepsza dla naszego ciała. Mimo że mięso to źródło białek i żelaza, zawiera ono dużo niezdrowego tłuszczu. Jedzone w nadmiernych ilościach zwiększa zapadalność na wiele chorób. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.
Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach w mięsie wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi.Rezygnacja z jedzenie mięsa, a nawet jej ograniczenie niesie ze sobą wiele benefitów. Dzięki temu, że zaczynamy jeść zróżnicowane warzywa i owoce, nasze ciało zaczyna się oczyszczać. Przyjmowanie błonnika pozwala nam na lepsze działanie układu pokarmowego. Dodatkowo, substancje odżywcze zaczynają się lepiej wchłaniać.
Zwolennicy mięsa mówią, że mięso, i inne produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Mimo to, spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, jest w stanie w dużej mierze zastąpić i dostarczyć do naszego organizmu niezbędne aminokwasy.
Jeśli nie możemy zrezygnować jedzenia mięsa, powinniśmy go przynajmniej łączyć z produktami pochodzenia roślinnego. Dobrym przykładem jest żelazo, które dużo lepiej się przyswaja, jeśli jest przyjmowane zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych.