Niedobór magnezu – jak przeciwdziałać

Jedzenie na dowóz Warszawa
Jedzenie na dowóz Warszawa
12 grudnia 2017
Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna – podstawowe zasady
12 stycznia 2018
Niedobór magnezu

Niedobór magnezu – objawy

Zdrowie i dobra kondycja naszego organizmu zależy od bardzo wielu czynników. Mowa tutaj między innymi o dostarczeniu naszemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, właściwej ilości witamin, minerałów a także makro i mikroelementów oraz odpowiedniej ilości ruchu. Podsumowując, zdrowie to przede wszystkim zdrowa dieta i zdrowy tryb życia bogaty w aktywność fizyczną. O ile w przypadku aktywności fizycznej naprawdę łatwo znaleźć coś odpowiedniego dla siebie, o tyle w przypadku diety sprawa jest znacznie trudniejsza. Aby wybrana dieta faktycznie była efektywna i przynosiła właściwe rezultaty musimy znać dokładne potrzeby naszego organizmu i jego rzeczywisty stan.

Ciekawym przykładem jeśli chodzi o dietę i substancje odżywcze jest z pewnością magnez. Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu a niedobór magnezu może mieć bardzo poważne konsekwencje. Warto wiedzieć, że magnez jest odpowiedzialny za podstawowe funkcje życiowe, ma wpływ na pracę układu nerwowego i pracę szarych komórek. Poza tym magnez wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego, buduje kości, zapobiega osteoporozie a także usprawnia pracę nerek. Jako, że magnez jest odpowiedzialny za tyle kwestii i istotnych dla naszego życia funkcji organizmu należy bardzo uważać, aby niedobór magnezu nie zdestabilizował funkcjonowania naszego organizmu.

Niedobór magnezu – co robić

Niedobór magnezu objawia się między innymi kołataniem serca, zwiększoną nerwowością, bezsennością, rozdrażnieniem, mimowolnym drżeniem lub skurczem mięśni a także może powodować rozwój miażdżycy lub chorób cywilizacyjnych. Niedobór magnezu można jednak łatwo zwalczyć. Wystarczy odpowiednio się suplementować lub zadbać o dietę bogatą właśnie w magnez. Magnez znajdziemy w produktach takich jak na przykład kakao, kasza gryczana, fasola biała, banan, makrela i wiele innych. To tylko kilka produktów, które są naturalnym źródłem magnezu. Jeśli tylko zrozumiemy, że zdrowie naszego organizmu zależy od tego jak się odżywiamy i będziemy umieli obserwować swój organizm z pewnością odniesiemy wiele korzyści.